Een gesprek met Ola Wihlborg, designer

Ola Wihlborg was betrokken bij het design en de productie van de nieuwe STOCKHOLM collectie.


Wat was je inspiratiebron voor deze collectie?

Wanneer we besloten hadden om te werken met walnoot, deed het me onmiddellijk denken aan de jaren ’50 en ‘60. Ik heb veel onderzoek gedaan naar hoe design en interieur toen werd vormgegeven, om vervolgens te vergelijken met hoe we dat vandaag doen. Ik had de ambitie om een tijdloze en duurzame collectie te ontwikkelen.

Kan je voorbeelden geven van vormelijke of slimme oplossingen die je ontdekt als je de stukken gebruikt?

De armsteunen op de stoelen hebben een hoek zodat ze perfect onder de eettafel passen, bijvoorbeeld. De kleine stoel kan ronddraaien zodat je niet onbeweeglijk hoeft stil te zitten. De glazen kast maakt de muur erachter zichtbaar zodat een mooi behangpapier een deel van het meubel wordt.

Is er iets specifiek Zweeds of Scandinavisch aan de STOCKHOLM collectie?

Ik zou de STOCKHOLM collectie kunnen omschrijven als Scandinavisch. Ik ben geboren en opgegroeid in Zweden, en dat heeft mijn zin voor esthetiek natuurlijk beïnvloed. Tegelijkertijd kan je ook meer internationale invloeden in de STOCKHOLM mix terugvinden.

Wat zijn je favoriete stukken?

Het is natuurlijk moeilijk om te kiezen, maar dan ga ik voor de middelgrote opbergkast in groen. Ik hou ook van de nachtkasjes en de kaarsenhouders.

Hoe denk je dat STOCKHOLM zal gebruikt worden bij mensen thuis?

Ik hoop dat mensen het zullen aandurven om te experimenteren met nieuwe vormen van decoratie. Het nachttafeltje kan perfect dienen als zijtafel in de woonkamer, voor het opbergen van afstandsbedieningen bijvoorbeeld. De kleine commode past in veel ruimtes en de draaistoel is een perfect stuk om alleenstaand in de slaapkamer te zetten.

Wat is de toekomst van deze stukken in pakweg 30 of 40 jaar?

Ik hoop dat ze dan nog steeds elke dag zullen gebruikt worden. Ze zullen misschien van plaats of eigenaar veranderd zijn. Ik zie ze generaties lang doorgegeven worden, of verkocht op veilingen. Een lang leven, dat wens ik de STOCKHOLM collectie toe.

Inschrijven of aanmelden om een commentaar toe te voegen