De Antwerpse stadsjungle van Wilbert, Johanna en Sien

Deprachtigewintertuindoetdienstalseetkamerenbie...

De prachtige wintertuin doet dienst als eetkamer en biedt zicht op de wilde stadstuin.

WilbertJohannaendekleineSien

Wilbert, Johanna en de kleine Sien.

Achterdehogebamboeschuilteenextrabuitenruimteee...

Achter de hoge bamboe schuilt een extra buitenruimte, een ‘jardin secret’.

WilbertisverzotopcactussenIkverzamelzeIkhebdaar...

Wilbert is verzot op cactussen. “Ik verzamel ze. Ik heb daar een band mee, wellicht omdat ze zo traag groeien.”

Deficusiseenwintergroeneklimplantdievandeeetkam...

De ficus is een wintergroene klimplant die van de eetkamer tot aan het terras op de eerste verdieping reikt.

Vanuitelkraaminhethuishebjezichtopgroen

Vanuit elk raam in het huis heb je zicht op groen.

Inplaatsvandelivinglichtertemakenhebbenwegezegd...

“In plaats van de living lichter te maken, hebben we gezegd: embrace the darkness. Donkerte staat ook voor intimiteit”, aldus Wilbert.

MensengevenplantentesnelopBladerendieafsterveni...

Mensen geven planten te snel op. Bladeren die afsterven is geen teken van verval. Het betekent gewoon dat de plant zijn energie verplaatst om nieuwe bladeren aan te maken.

Deblauweregenaandevoorgevelstaatmooiinbloei

De blauwe regen aan de voorgevel staat mooi in bloei.

Dedikkestammenvandewingerdgroeienhelemaaltotboven

De dikke stammen van de wingerd groeien helemaal tot boven.

DeslaapkamerenhetterrasdoendenkenaanThailandeen...

De slaapkamer en het terras doen denken aan Thailand, een exotische sfeer die versterkt wordt door de rood gelakte plankenvloer.

Origineletipeenoudebadkuipdiedienstdoetalsminiv...

Originele tip: een oude badkuip die dienst doet als mini-vijver.

Demeestemensenstaanweigerachtigstaantegenoverkl...

De meeste mensen staan weigerachtig staan tegenover klimplanten. Maar aangezien ze vocht aan de muren onttrekken, is hun aanwezigheid net een teken dat de woning gezond is.

Wilbert is een echte plantenman. “In mijn job wil ik het beste in de mens naar boven halen. Hetzelfde geldt voor mijn planten. Ik wil ervoor zorgen dat ze optimaal kunnen groeien.” En groeien dat het doet! Zijn tuin is een echte stadsjungle waar een druivelaar, wingerd, bamboe, cactus, lindeboom en ficus voor een stevige portie groen zorgen. “Als je een mooie tuin wil, moet je daar tijd voor vrijmaken. Maar wat je daar in ruil voor terug krijgt, dat is echt ongelofelijk”, aldus Wilbert.

Wilbert (36 jaar), Johanna (36 jaar) en Sien (4 maanden)
19de eeuws herenhuis met 2 terrassen, een buiten- en wintertuin.

TIPS & TRICKS


  1. Zet kamerplanten buiten in de zomer

  2. Hou je van een weelderige tuin in de zomer? Verhuis je kamerplanten gewoonweg naar buiten. Plaats ze bij elkaar totdat je een knappe compositie bekomt of etaleer ze mooi op een rij, zoals bij Wilbert en zijn cactusplanten. Cactussen zijn gevoelige plantjes. Ze houden van volle zon, maar vergeet ze niet terug binnen te zetten bij regenweer.

  3. Kies voor een wintertuin

  4. Wilbert en Johanna hebben een prachtige groene serre die dienst doet als eetkamer én wintertuin. Met aangename temperaturen in de winter en hete temperaturen in de zomer is deze overdekte ruimte de perfecte broeiplaats voor cactussen en andere klimplanten.

  5. Jardin secret

  6. Als je een kleine tuin hebt, moet je creatief en experimenteel te werk gaan. Denk in zones en probeer de ruimte te compartimenteren. De tuin van Wilbert wordt door hoge bamboe in tweeën gedeeld, waardoor er achteraan een extra ruimte, een ‘jardin secret’ ontstaat. Maak deze verborgen ruimte gezellig door een zitbank te plaatsen en aangepaste verlichting te voorzien.


Weinig tijd en veel groen

Dat tuinieren veel tijd kost, spreekt Wilbert resoluut tegen. “Een keer per jaar snoei ik de planten en dat is het. Ik besteed eigenlijk meer tijd aan de planten binnen dan aan de planten buiten. Van zodra de lente in het land is, begin ik te tuinieren. Het is niet echt tuinieren, het is vooral kijken naar wat er nog overschiet van het jaar daarvoor. Het grootste voordeel van deze tuin is dat hij door de vorige bewoners werd aangelegd, waardoor ik hem enkel nog hoef te onderhouden.” De tuin is opvallend groen, waarbij lichte en donkere groene tinten elkaar afwisselen. Als je doorheen het jaar zo lang mogelijk van groen wil genieten, kies dan voor wintergroene planten, zoals ficus en bamboe.

Planten met een verhaal

Met zo een grote hoeveelheid groen, vraag je je af of Wilbert nu nog op zoek is naar een specifieke plant. “In onze vriendenkring is het de gewoonte om stekjes uit te wisselen. Het is echt fijn om iets kleins te krijgen dat je zelf groot brengt. Ik hou wel van planten met een verhaal. Sommige planten die hier staan, hebben we op straat gevonden. Ik kan er niet tegen om halfdode planten te zien. Ik moet ze dan redden.” Planten reanimeren om er vervolgens samen van te genieten. Want genieten van de natuur doe je nooit alleen. Sommige planten zetten hun tentakels uit, wat maakt dat de buren ook meegenieten. Wilbert vertelt: “Wist je dat een druivelaar slechts 2 keer per jaar druiven geeft? Vorig jaar hebben we deze gesnoeid samen met een paar vrienden en hebben we er wijn van gemaakt. Een tuin beleef je nooit alleen.” En gelijk heeft ie.

Inschrijven of aanmelden om een commentaar toe te voegen