IKEA idee: Drie lessen in het kiezen van een verfkleur (die je nog mooi vindt ook)

bLes1kieshetsoorttintwarmkoelofneutraalbElkever...

Les 1 kies het soort tint: warm, koel of neutraal

Elke verfkleur (zelfs grijs) bestaat uit een mengeling van de primaire kleuren: rood, blauw en geel. Sommige hebben meer rood, andere meer blauw, andere meer geel. Het is deze mengeling die bepaalt of een kleur warm, koel of neutraal aanvoelt. En dit beïnvloedt op zijn beurt de sfeer in je kamer. Als je dus een gezellige sfeer wilt creëren, kies dan een warmere tint (zoals het grijs links). Wil je het fris houden, ga dan voor een neutrale kleur (zoals het grijs rechts). En wil je het nog nét iets meer pit geven, ga dan voor koel (zoals het grijs in het midden).

Denk erom: een donkere kamer of een kamer die geen zonlicht krijgt, wordt mooier met warme tinten. Een kamer die baadt in gouden ochtend- of avondlicht kan wel met een koelere tint wegkomen.

bLes2kiesdeverzadigingvanbleeknaardonkerbKleure...

Les 2 kies de verzadiging: van bleek naar donker

Kleuren bevatten niet alleen een bepaalde hoeveelheid rood, blauw en geel, maar ook zwart en wit. In een bleke kleur zit meer wit, terwijl een sterke, felle kleur meer zwart bevat. De kracht van een kleur beïnvloedt het gevoel van de ruimte. Ze kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kamer er groter of kleiner uitziet. Met een felle kleur voelt een grote ruimte gezelliger aan. En met een blekere tint ziet een kleinere kamer er ruimer uit.

Denk erom: wanneer je een kleur op de muur verft, ziet het er donkerder uit dan op het verfstaal. Om dus de kleur te krijgen die je ziet (en ook echt wilt), koop je best de kleur die twee stapjes lichter is op de verfkaart.

bLes3dekrachtvanlichtbLichtheefteenenormeffecto...

Les 3 de kracht van licht

Licht heeft een enorm effect op hoe een verfkleur eruitziet. Licht kan koel, warm of neutraal zijn, net als verf. Het is dan ook een goed idee om verfstalen van de kleuren die je wil op je muur te verven en ze 24-48 uur te laten drogen. Bekijk hoe de verf van kleur verandert bij verschillen in het licht: kunstlicht, bewolkt daglicht en helder zonlicht. Bekijk ook hoe de kleur past bij je meubelen.

Denk erom: als je kamer heel veel zonlicht krijgt, kan je alle soorten tinten gebruiken (warm, koel en neutraal), maar je vermijdt misschien toch best de echt felle tinten, want die zullen in het volle zonlicht nog veel meer verzadigd zijn. Als je kamer niet veel daglicht krijgt, dan kies je beter voor blekere en warmere tinten.

HierziejedusdekleuropdemuurWekozeneenkoelmatigv...

Hier zie je dus de kleur op de muur. We kozen een koel, matig verzadigd grijs (de middelste kleur van de bovenste rij uit les 3). In warm daglicht ziet het er nogal blauw uit. Merk op dat de kleur meer impact heeft nu de hele wand is geverfd. Zelfs de zitbank lijkt een andere kleur grijs te krijgen.

Een verfkleur kiezen. Het is niet eenvoudig. Wij weten dat. Jij weet dat. Alleen al deze gids samenstellen was een bijna onmogelijke taak. Maar hoewel de keuze van een kleur heel persoonlijk is, zijn er alvast enkele punten die je niet uit het oog mag verliezen bij het kiezen van een verfkleur. We geven je enkele handige tips, waardoor je minder tijd in de verfwinkel hoeft door te brengen, en minder kans hebt op een foute kleur op je muur.

Inschrijven of aanmelden om een commentaar toe te voegen