IKEA idee: Wat is de woonkamer die bij jou past?

bKleinedetailsgroteimpactbEeninhetoogspringendv...

Kleine details, grote impact

Een in het oog springend vloerkleed of een kunstwerk van een gezinslid als blikvanger: één eenvoudig detail kan de focus worden voor de hele kamer, zoals in Monica's woonkamer in Noorwegen. ‘Ik schilderde IKEA lijsten met bordverf en hing ze boven de zitbank. Het zwart-witte vloerkleed zorgt voor de samenhang!’

STOCKHOLM Vloerkleed.

bMaakeenfunctionelezithoekaanhetraambInekeuitNe...

Maak een functionele zithoek aan het raam

Ineke uit Nederland maakte een zeer veelzijdige zithoek aan het raam. ‘Het is de perfecte plek voor het speelgoed van de kinderen... Achter die deken staan dozen vol spullen!’ Maak een speciale verstopplek voor speelgoed daar waar je kinderen het liefste zijn – bij jou – en je krijgt vanzelf meer leuke momenten met iedereen samen.

KIVIK 1-zitelement.

bVerstopteopbergruimtebIsabelinSpanjewildeeenpl...

Verstopte opbergruimte

Isabel in Spanje wilde een plezierige maar functionele woonkamer. ‘Het geheel moet praktisch ingericht zijn, zodat er plaats is voor de kinderen om te spelen.’ Een grote voetenbank is een flexibel hulpje: kinderen kunnen erop spelen, volwassenen leggen er hun voeten op, en ze biedt ook nog eens opbergruimte voor boeken of speelgoed.

EKTORP Hoes voetenbank.

bBenutlegeruimteoptimaalbDePortugeseGraagebruik...

Benut lege ruimte optimaal

De Portugese Graça gebruikte een houten platenbak uit haar vaders vroegere platenzaak als precies gepaste opberghulp onder de trap. ‘Ik bedenk graag nieuwe manieren om kleine hoekjes nuttig te gebruiken.’ Binnen tuinmeubels gebruiken is ook een prima idee om kleine ruimtes optimaal te benutten. Wanneer je ze niet gebruikt, kan je ze simpelweg op elkaar stapelen of uit de weg zetten.

IKEA PS VÅGÖ Tuinstoel.

bGezelligemixvanzitruimteenkleurbWijvondenLaura...

Gezellige mix van zitruimte en kleur

Wij vonden Laura's kleurrijke woning in Nederland heel fijn. Ze combineert er functionaliteit met plezier waar het hele gezin van kan genieten. ‘Onze woning is evenzeer van de kinderen als van ons. Ik wil dat ze al onze persoonlijkheden toont, met knusse zitruimte en plaats voor onze collecties. Ik wil een ruimte maken waar we elk onszelf kunnen zijn maar ook bij elkaar komen als gezin.’

KLIPPAN Hoes 2-zitsbank.

bMaakeenknushoekjevoordekidsbIneenhalopdeeerste...

Maak een knus hoekje voor de kids

In een hal op de eerste verdieping maakte de Zweedse Daniella een tweede woonkamer waar de kinderen naar films kunnen kijken. ‘Ze dient ook als speelruimte voor de kinderen en hun vrienden. De zitbank heeft wasbare hoezen, dus de jongens kunnen er gerust op klimmen en doen alsof het een schip is. En omdat de fauteuil op wielen staat, kunnen ze hem indien nodig makkelijk uit de weg rollen.’

KOLDBY Koeienhuid.

bJehoogstpersoonlijkerelaxhoekjebMelanieinOoste...

Je hoogstpersoonlijke relaxhoekje

Melanie in Oostenrijk wil absoluut een plekje hebben waar ze kan ontspannen en ‘gewoon zíjn’. Ze benut één hoekje van de woonkamer optimaal met een chaise longue, kussens en plaids om een knus ‘chilplekje’ te maken waar ook haar dochters rustig kunnen genieten.

KIVIK Chaise longue.

bHouhetsimpelenlaatzeveiligspelenbSannainFinlan...

Hou het simpel en laat ze veilig spelen

Sanna in Finland wilde een woonkamer waar het hele gezin kan doen waar ze zin in hebben, ook haar tweeling! ‘De ene dag is het tapijt een tent, de andere dag is het een plekje om je uit te strekken en naar tv te kijken!’ De brede kast tegen de muur is de ideale plek om de elektronische uitrusting veilig weg te bergen.

STUVA Opbergcombi met deuren/lades.

bComfortineenkleineruimtedoordubbelgebruikbDeIt...

Comfort in een kleine ruimte door dubbel gebruik

De Italiaanse Valentina is erin geslaagd om voor haar driekoppig gezin de eetruimte te integreren in de woonkamer. ‘Ik had mezelf tot doel gesteld om in ons kleine appartement het gevoel van een grote open leefruimte te creëren. Daarvoor combineerde ik wit en zachte kleuren met slimme opbergoplossingen. Ik ben blij dat het me gelukt is.’

IKEA PS 2012 Armleunstoel.

Meerdere generaties onder één dak, het gebeurt steeds vaker. De traditionele woonruimtes passen zich aan en worden veel flexibeler en origineler, zeker als er ook kinderen wonen. Stephanies woonkamer (foto hierboven) is een van onze favorieten. Met haar rijke verbeelding en liefde voor kleur en motieven maakte ze een felle, blije ruimte om te ontspannen en zich te vermaken met de mensen van wie ze het meeste houdt.

Inschrijven of aanmelden om een commentaar toe te voegen