IKEA idee: Ideeën voor een keuken die uitblinkt in orde

bGeefjewandplankeneenkopertintjebIkbendolopkope...

Geef je wandplanken een kopertintje

‘Ik ben dol op koper’, zegt Mona. ‘Het is een prachtige kleur die de keuken een warm en uitnodigend gevoel geeft. Deze metalen wandplanken snel een make-over geven was simpel.’ Mona deed dat zo.

  1. Reinig en droog het oppervlak om stof en vet te verwijderen.

  2. Bewerk de planken buiten of in een goed geventileerde ruimte met een spuitbus. Leg ze op karton of krantenpapier (en vergeet niet een masker en handschoenen te dragen). Breng twee of drie dunne lagen aan, zo vermijd je druppels.

  3. Zorg dat de verf helemaal droog is voor je de planken aan de wand monteert. Controleer de instructies op de verfverpakking. Mona liet de verf 24 uur drogen.

GRUNDTAL Wandplank.

bGebruikoudespulletjesvoornieuwedoeleindenbMona...

Gebruik oude spulletjes voor nieuwe doeleinden

Mona’s keuken barst van de kleine upcycle-ideetjes voor meer orde, van vintage theekopjes als maatbekers tot flesjes voor kruiden. ‘Ik probeer wat ik al heb op een originele manier te gebruiken voor ik iets nieuws koop’, vertelt ze.

APTITLIG Slagersblok.

bKleinepotjesbijelkaarbDoekruidenenanderesmaakm...

Kleine potjes bij elkaar

Doe kruiden en andere smaakmakers in kleine potjes en zet die op een dienblad. ‘Dat ziet er heel ordelijk uit’, zegt Mona. ‘Bovendien kan ik ze makkelijk verzetten als ik het aanrecht wil schoonmaken of ze nodig heb aan de andere kant van de keuken.’

KORKEN Voorraadpot met deksel.

bSlahetaandehaakbHakenzijnruimtebesparendeacces...

Sla het aan de haak

Haken zijn ruimtebesparende accessoires die extra opbergmogelijkheden bieden en orde bevorderen. ‘Ik hang bepaalde basics en dingen die anders moeilijk een plek vinden graag op’, zegt Mona.

GRUNDTAL S-haak.

bMandjeshelpenmeebMonahingeenbadkamermandjeaane...

Mandjes helpen mee

Mona hing een badkamermandje aan een wandplank in de keuken. ‘Ik spoot het zwart met een spuitbus’, vertelt ze. ‘Het is ideaal om kleine spulletjes op te vangen die je moeilijk terugvindt in een lade of een grote doos.’

EKBY HEMNES Plank.

bProbeermetopenplankenbHoudingendiejeelkedaggeb...

Probeer met open planken

Hou dingen die je elke dag gebruikt binnen handbereik en stal speciale stukken een niveau hoger uit. ‘Ik hou van open opbergruimte: je kan er iets knus en persoonlijk van maken’, zegt Mona. Met bij elkaar passende voorraadpotten creëer je een ordelijke look.’

RANARP Hanglamp.

bEtikettendoenhetgoedbMonagebruiktzelfgemaaktee...

Etiketten doen het goed

Mona gebruikt zelfgemaakte etiketten om gelijkende dingen uit elkaar te houden en aan te geven wat erin zit, zoals in deze sorteerbakken. ‘Zo vinden bezoekers in de keuken sneller wat ze zoeken’, zegt ze.

KNODD Ton met deksel.

De keuken van blogger Mona onthult twee passies van haar: bakken en orde. Ze gebruikt open en gesloten opbergruimte, een veelzijdige roltafel, kleine kneepjes en etiketten, om een comfortabele, functionele inspirerende ruimte te maken om in te koken.

Inschrijven of aanmelden om een commentaar toe te voegen