Recept gemberkoekjes

Niets gaat boven een heerlijke koekjesgeur in huis! Dit recept is een een klassieker in Zweden maar kan vast ook in België veel mensen bekoren.



Met een paar leuke vormpjes erbij zijn ze trouwens ook erg leuk om te maken met kinderen.


Aantal: ca. 100 koekjes


Ingrediënten:


170 g kristalsuiker
140 g stroop
1 dl water
125 g boter
1 el kaneel
½ el gemalen kardemom
½ el gemalen kruidnagel
½ el natriumbicarbonaat
450 g tarwebloem + wat bloem voor het uitrollen


Glazuur:
120 g poedersuiker
½ eiwit
0,1 dl azijn of citroensap
voedingskleurstoffen


Werkwijze:



  1. Doe suiker, stroop en water in een steelpan. Breng aan de kook en haal de steelpan van het vuur.

  2. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de kruiden in een kom. Voeg het hete suikermengsel toe en meng tot de boter is gesmolten. Laat afkoelen tot kampertemperatuur.

  3. Meng bloem met natriumbicarbonaat en voeg toe aan het mengsel. Het mengsel is vrij los, maar rijst later. Kneed tot een deeg.

  4. Dek de kom af met huishoudfolie of leg het deeg in een plastic zak en laat het 24 – 48 uur in de koelkast rusten.

  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestuif een deegplank met wat bloem en rol per keer een beetje deeg uit.

  6. Steek vormpjes uit en leg deze op een bakplaat met bakpapier.

  7. Bak 4 – 6 minuten in oven. Let op: gemberkoekjes verbranden in een oogwenk!


Glazuur:


Klop alle ingrediënten voor het glazuur met een mixer door elkaar. Verdeel het glazuur voor verschillende kleuren over verschillende kommen en voeg enkele druppels kleurstof toe. Meng goed en doe het glazuur in verschillende wegwerpspuitzakken (verkrijgbaar in de meeste supermarkten). Sluit de zakken met clips. Knip een klein gaatje in de zak en decoreer de gemberkoekjes.

Inschrijven of aanmelden om een commentaar toe te voegen