Cohousing in Gent met Amélie, Koen & Nanou

Eenbordjemetprivaateigendomhoudtdemeestemensent...

Een bordje met ‘privaat eigendom’ houdt de meeste mensen tegen, hoewel zo nu en dan een nieuwsgierige toerist een kijkje komt nemen.

Deeigenaarswarenspecifiekopzoeknaareenjonggezin...

De eigenaars waren specifiek op zoek naar een jong gezin om wat leven in de brouwerij te brengen.

Vanzodradezonschijntontbijthetgezinbuitenenfung...

Van zodra de zon schijnt, ontbijt het gezin buiten en fungeert de koer als een verlengstuk van het huis.

Eenhuurhuistemiddenvanhetstadscentrumbiedtvelev...

Een huurhuis te midden van het stadscentrum biedt vele voordelen. “We kunnen te voet naar de cinema, iets gaan eten en vrienden passeren hier graag,” vertelt Koen.

Indezomergaandevenstersopenencreerjezoeenhandig...

In de zomer gaan de vensters open en creëer je zo een handig doorgeefluik.

Hetberghokwordtafgeschermddooreenkralengordijn

Het berghok wordt afgeschermd door een kralengordijn.

IndeeetkamertreffenweeenaantaldesignstukkenaanO...

In de eetkamer treffen we een aantal designstukken aan. Opvallend is de aanwezigheid van de retro frigo die de dranken koelt.

KoenwasvroegereenDJIklegnogregelmatigplaatjesop...

Koen was vroeger een DJ: “Ik leg nog regelmatig plaatjes op en de Expedit is ideaal om al mijn vinyl in op te bergen.”

DebewonerszijndolopvintageIndezekamerstaanerhee...

De bewoners zijn dol op vintage. “In deze kamer staan er heel wat spulletjes die vroeger van mij waren. Alles krijgt nu een tweede leven”, aldus Amélie.

Sportramenzijnslimmeopbergersomdassenenschoenen...

Sportramen zijn slimme opbergers om dassen en schoenen met hakken op te bewaren.

VanzodraAmliederamenopzetdevogeltjeshoortfluite...

Van zodra Amélie de ramen opzet, de vogeltjes hoort fluiten en de bladeren ritselen, waant ze zich op vakantie.

Een huis met een tuin staat op ieders verlanglijstje, maar wat als je je tuin moet delen met andere bewoners? “Het is hier best gezellig en iedereen kan goed met elkaar overweg.” Amélie, Koen en Nanou zijn voorstanders van het concept cohousing. In hun zoektocht naar een gezellige ruime huurwoning in het midden van het Gentse stadscentrum, stootten ze op een prachtig pand mét gemeenschappelijke binnentuin. Een buitenruimte delen met de buren vormt voor het jonge gezin geen probleem. Het is hier immers heerlijk collectief genieten van natuur én stilte.

Amélie (32 jaar), Koen (34 jaar) en Nanou (3 jaar)
Huis met gemeenschappelijke tuin
Stijl: Rustiek modern met vintage accenten


TIPS & TRICKS


  1. Gemeenschappelijke tuin

  2. Cohousing is een concept dat langzaamaan ook in België ingang vindt. Amélie en Koen delen de tuin met de buren, samen kopen ze tuinmeubelen aan en tuinieren doen ze in groep. Goede afspraken vormen de basis van een gezonde leefomgeving. Beter een goede buur dan een verre vriend.

  3. Originele opbergelementen

  4. Ga op zoek naar slimme dragers. Wellicht heb je er nooit bij stilgestaan, maar een houten sportraam is de ideale manier om schoenen met hakken op te bergen of dassen te etaleren. Het is handig, overzichtelijk en netjes.

  5. Frigo in de eetkamer

  6. Heb je een kleine keuken en niet voldoende ruimte om een frigo te plaatsen? Ga dan op zoek naar een prachtig designexemplaar dat je als blikvanger in je eetkamer plaatst. Amélie en Koen maken gebruik van 2 kleine koelkasten: eentje om algemene voeding in te bewaren en eentje om de dranken te koelen. Prachtig, zo een retro koelkast. Maar vergeet niet dat oude toestellen veel elektriciteit verbruiken. Kies dus zeker voor een energievriendelijke variant.


Cohousing is ideaal
Ver weg van alle drukte en dat midden in de stad. Het klinkt ongelofelijk en dat is het ook. Een jaar geleden merkten Amélie en Koen het bordje ‘te huur’ op en hoewel ze niet op zoek waren naar een nieuwe woning, waren ze toch wel benieuwd om te kijken naar wat er zich achter de gesloten gevel bevond. Amélie dacht meteen aan de Provence toen ze de gekalkte gevels en de binnentuin zag: “Ik kwam hier op een zomerse dag en ik was meteen verkocht. De eigenaars waren net op zoek naar een jong koppel met kind om wat leven in de brouwerij te brengen.”

Groot voordeel van cohousing is het sociale aspect. Koen vertelt: “De buurmeisjes komen regelmatig babysitten op ons dochter. Zeer handig, want ze wonen hier vlak tegenover en je vertrouwt ze. Iedereen kan goed met elkaar overweg en twee keer per jaar organiseren we een grote BBQ op het plein.” Amélie is lyrisch over de gemeenschappelijke tuin: “Het is hier heerlijk wakker worden. Als ik de ramen open, luister ik naar het gefluit van vogeltjes en de wind die door de bomen waait. Het is hier heerlijk genieten.”

Levensgenieters
Een Belg is geboren met een baksteen in zijn maag. Toch kiest het jonge gezin bewust voor een huur- en geen koopwoning. “We zouden graag willen kopen, maar we hebben geen zin om te verhuizen naar een kleine arbeiderswoning. Gent is super duur en ik wil ook echt in de stadskern blijven wonen. Ik woon nu vlakbij mijn werk, Nanou’s school is om de hoek en ik verplaats me met de fiets”, aldus Koen. Amélie benadrukt vooral het belang van levenskwaliteit. “Nu hebben we geld om te reizen en te genieten van andere dingen in plaats van een hypotheek af te betalen. Leven, reizen en liefhebben, dat is voor ons nu belangrijk.”

Inschrijven of aanmelden om een commentaar toe te voegen